Môj život s grilom. Frankovka a 60 dní vyzreté WAGYU steaky.

Na úvod malá provokatívna otázka. Je lepší klasický gril na drevené uhlie alebo moderný plynový gril? Drevené uhlie, atmoška a tak, je emocionálny favorit. To musíme všetci uznať. Ale tá atmoška je vykúpená špinavým uhlím a komplikovaným umývaním grilu. Na svoje 40. narodeniny som dostal darček, po ktorom som už dávno túžil. Moja rodina ma dobre pozná a preto mi kúpila praktický plynový gril. Zamiloval som sa doňho na prvý pohľad a naozaj nechápem, ako som doteraz mohol prežiť 40 rokov bez grilu?

Steaky, to bola prvá myšlienka, keď som ten krásny a ligotajúci sa gril uvidel. Nejaké prvé pokusy so steakmi som už mal za sebou, skúšal som ich piecť doma na panvici. Výsledky boli, no, ako by som to diplomaticky povedal, nie zrovna ohurujúce. Tušil som však, kde je chyba. Panvica na elektrickom šporáku jednoducho nedokáže naakumulovať dostatočné vysokú teplotu. Ale to nebol hlavný problém. Omnoho väčší problém je zohnať vhodné – kvalitné mäso na steaky. Na Slovensku sa v podstate také mäso nepredáva.

Pozrite si aktuálny sortiment naších vín >>>

Keď som bol naposledy v Prahe, podaril sami parádny úlovok. Hneď vedľa winebaru Bokovka, kde sme mali s Vulkanistami akciu Pesecká leánka, je moja obľúbená darčeková predajňa s názvom NAŠE MASO. Nakukol som dovnútra, že kúpim žene nejaký romantický suvenír a čo tam nevidím. V sklenenej chladiacej vitrínke prekrásna kolekcia 60 dní vyzretých WAGYU steakov. Doslova kričali na mňa „Janko, Janko“. Nakúpil som zopár: T-BONE, vysokú roštenku, loupanú plec, orech. Drahé boli ako šľak. Celú cestu domov som špekuloval. Aké víno k tým krásne mramorovaným WAGYU steakom? Táto závažná otázka doslova spaľovala moje vnútro. Potom tam, niekde na Česko – Slovenskom pohraničí ma osvietilo. Blaufränkisch 2017! To bude isto veľká láska. Nevedel som sa dočkať nedele a rodinnej grilovačky.

Najskôr som dal steaky pomaly zohrievať na nepriamom ohni. Tento parádny gril NAPOLEON má na tento úkon nad roštom také drôtené druhé poschodie. Steaky som položil na toto druhé poschodie a termosondou som neustále kontroloval ich vnútornú teplotu. Zohrieval som ich, pokiaľ vnútorná teplota nedosiahla teplotu 46 °C.

Potom som ich zabalil do alobalu, aby neklesla ich vnútorná teplota a odložil na tanier. Gril som zavrel a pustil plynové horáky naplno, aby som dosiahol čo najväčšiu teplotu na rošte. Medzičasom som steaky natrel prepusteným maslom Ghee, ktoré pripravila moja mama. Naša krava Blekula je fajta – Jersey, má veľmi tučné mlieko a prepustené maslo z neho je lahôdka.

Keď teplota v grile dosiahla svoje maximum, steaky natreté prepusteným maslom som položil na rozhorúčený rošt grilu. Gril som nezavrel, ostal počas tejto fázy otvorený. Steaky som opekal z každej strany na rozhorúčenom grile približne 3 minúty. Cieľom bolo dosiahnuť chrumkavú vonkajšiu vrstvu. Približne po 6 až 7 minútach som steaky dal dole z grilu. Ich vnútorná teplota bola vtedy 54°C. Takže boli + – médium.

V našej rodine majú zabíjačky dlhú tradíciu. Bravčové a aj hovädzie. Neskromne si myslím, že čo to o mäse a jeho príprave vieme. A ako dopadli vyzreté WAGYU steaky? Vrhli sme sa na ne, ako posadnutí. Vyvolali z nášho podvedomia dávno zabudnuté spomienky na pravekého človeka. Divoké a necivilizované chute. Archaické a ťažko opísateľné…