Dva Pinoty spod vulkánu Sitno

Pivnica BRHLOVCE - Dva pinoty spod vulkánu sitno

Milujem Pinot vo všetkých jeho troch podobách: Blanc, Gris aj Noir. Mám to šťastie, že vinohrad s Pinot Noir sa nachádza 900 metrov od mojej pivnice a Pinot Blanc asi 3 kilometre. Hovorí sa tomu, čo by pinotom dohodil.


Obidva vinohrady patria pod PD Žemberovce. Poznám tie vinohrady veľmi dobre a poznám aj konkrétnych ľudí, ktorí v tých vinohradoch počas roka pracujú. Ako to na malých dedinách chodí, poznáme sa navzájom dlhé roky. Vinohradníci vedia už od začiatku, keď v zime strihajú tie vinohrady, že to hrozno skončí u mňa v pivnici. Vedia, aké víno z neho dorábam a preto je úroda výrazne redukovaná. Nejedná sa o žiaden anonymný globálny obchodný vzťah. Naopak, je to veľmi lokálna záležitosť. Spoločná snaha pochopiť, ako sa Pinot správa na vulkanickom podloží, ktoré v dávnych časoch stvoril stratovulkán Sitno. Spoločne stvoriť Pinot z Brhloviec.

Existuje veľa Pinotových filozofov – teoretikov od pohára, ktorí vždy vedia ako má ten správny Pinot vyzerať. Existuje málo Pinotových zasvätencov, ktorí praktizujú Pinot vo vinohrade aj v pivnici. Dôvod je jednoduchý, Pinot je náročná odroda, s tenkou šupkou a hustým strapcom. Vyžaduje najlepšie polohy pre svoj vinohrad. Pri Pinote neexistujú žiadne kompromisy. Pinot vám vysvetlí, či naozaj máte najlepšie polohy, alebo si len nahovárate. Prakticky vás poučí o význame slova terroir. Pinot vyžaduje v pivnici trpezlivosť, intuíciu a oddanosť. Musíte mu veriť, neznásilňovať ho svojím egom a on vám za odmenu prejaví svoj charakter. Nie každý je však pripravený sa pozrieť do zrkadla a vypočuť si odpoveď na otázku. „Pinot, ktorá poloha je najlepšia?“

Mám rád aj ostatné odrody, z ktorých robím víno. Ale priznám sa, že ak by som si musel vybrať len dve odrody z ktorých budem robiť víno, tak by to boli Pinot blanc a Pinot noir. Aj biele by som mal, aj červené by som mal a aj veľa bubliniek by som mal.

Ročník 2018 bol horúci, teplý a suchý rok. Oberačky sa začali veľmi skoro. Bobule rýchlo dozrievali až prezrievali, kyselinky sa strácali. Preto sme sa snažili obrať obidva Pinoty skoro, aby hrozno neprezrelo a nestratilo sviežosť.

Pinot Blanc 2018Impression je pocta impresionistom. Maliarom, ktorí hrdinsky bojovali proti šedej farbe. Hrozno bolo 7 dní na šupkách a potom zrelo v 300 l francúzskych sudoch. Kombinácia dreva: agát – dub. Víno nebolo čírené bentonitom ani iným prípravkom. Noblesný sediment je prirodzená súčasť tohto remeselného vína.

Pinot Noir 2018Surreal je o magickom momente, o hranici medzi snom a realitou. „Som skutočná“, povedala Alica z krajiny zázrakov. „Keby som nebola skutočná, nebola by som schopná plakať“. Hrozno kvasilo 3 a pol týždňa na otvorenej kadi. Následne išlo do 300 l Francúzskych dubových sudov, kde zrelo jeden rok.

Párovanie s jedlom

Pinot Blanc 2018Impression sa mi osvedčil s krémovým šafranovým rizotom a hľuzovkou.

Pinot Noir 2018 – Surreal. Možno prekvapenie, nebude to žiadne mäso, ale cestoviny s maslom a bielou hľuzovkou.

P.S: Kedže je práve sezóna hľuzoviek, tak si tak trochu na nich ulietam. Kupujem ich od TRUFLE.SK